Banner

Veilig internet voor kinderen

 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail
 • Google+

Kinderen groeien op met nieuwe media en maken zich in rap tempo allerlei digitale vaardigheden eigen. Zij zoeken op internet naar informatie voor werkstukken, ze chatten, e-mailen en gamen online, ze zitten op Hyves, Facebook of Twitter. En ze hebben vaak ook een mobiele telefoon met internetverbinding. Dit biedt heel veel mogelijkheden en positieve kansen. En het is belangrijk kinderen al deze kansen ook te bieden. Tegelijkertijd is er een aantal risico's en minder leuke kanten aan verbonden, zoals bij alles in het leven. Het is belangrijk om als ouder/opvoeder vat te houden op uw kind/kinderen op internet en hen te leren veilig en verantwoord te internetten. Dat betekent weten wat uw kind online doet en weten hoe u kunt bijdragen aan een verantwoord en veilig gebruik van internet, zoals veilig chatten, het gebruik van filters, het wanneer wel en wanneer niet achterlaten van persoonlijke gegevens, enzovoort.

Hulp bij online problemen

Hulp bij online problemen

Dossier ‘Freek’ - over gegevensmisbruik
Eind 2013 kreeg het schrijnende verhaal van de 13-jarige Freek veel aandacht in de media. Pesters stalen zijn profielfoto en gingen ermee aan de haal. Ze maakte nepaccounts aan op Facebook en twitter en photoshopte Freeks gezicht in allerlei beledigende en soms aanstootgevende beelden en lieten hem de hoofdrol spelen in filmpjes op Youtube. Freek is slachtoffer van gegevensmisbruik ofwel identiteitsfraude. Gevolg: het is voor hem onmogelijk een eigen online identiteit of online leven op te bouwen. En bovendien: wanneer nieuwe vrienden, klasgenoten en later zijn potentiële werkgevers hem googlen komt er een beeld naar boven wat hij niet heeft gecreëerd. Mijn Kind Online startte eind vorig jaar een campagne om aandacht te vragen voor zijn verhaal.

Wat kun je als ouders doen als dit jouw kind overkomt?
Zodra je merkt dat iemand op internet met de foto(‘s), naam en andere persoonlijke zaken van je kind aan de haal gaat, is het van groot belang dat je het zo snel mogelijk weet te stoppen. Hoe meer het zich verspreidt hoe moeilijker het wordt om alles weg te krijgen.
1. Op de site van Mijn Kind Online staan de stappen beschreven die je het beste kunt nemen
2. Ook is meer informatie te vinden op www.meldknop.nl, de site voor advies en hulp bij vervelende ervaringen op internet.

Andere vervelende ervaringen?
3. Vertel uw kind dat het altijd met problemen of nare dingen die hij/zij op internet heeft meegemaakt bij u terecht kan.
4. Vertel hem / haar van het bestaan van Meldknop.nl. Uw kind zal misschien niet altijd direct naar u toe komen wanneer hij/zij een probleem heeft. Uw kind kan dan op Meldknop.nl informatie en tips vinden waarmee hij/zij het probleem zelf kan oplossen. Lukt dat niet, dan verwijst de website hem/haar zo snel mogelijk door naar de juiste organisatie die hulp en advies kan bieden. Als ouder kunt u de speciaal ontwikkelde applicatie van Meldknop.nl downloaden zodat Meldknop.nl altijd in de internetbrowser van de computer van uw kind zichtbaar is zodat uw kind erop kan klikken zodra hij/zij iets naars tegenkomt.

Algemene gedragsregels en tijd

Algemene gedragsregels en tijd

 • Praat met uw kind over het gebruik van de computer, tablet, mobiele telefoon: wat ze doen en meemaken, hoe ze dat vinden. Probeer dit gesprek zo open, positief en constructief mogelijk te houden. Ze zullen dan eerder naar u toekomen als er een probleem is. Voor jonge kinderen kan het 'Veilig Internet Gezinspakket' hierbij hulp bieden.
 • Maak afspraken over computergebruik. Hoeveel tijd mag uw kind aan de computer spenderen en waarvoor? Hoe lang en vaak een kind media mag gebruiken is vooral een kwestie van zelf uitproberen en het gezonde verstand gebruiken. Formele richtlijnen zijn daar niet voor, wel adviezen. Deze adviezen kunt u vinden op de website Mediaopvoeding
 • Het klinkt zo logisch, maar vertel uw kind dat als je iets offline niet zou doen, je dit online ook niet moet doen. Internet kan een vals gevoel van anonimiteit geven en jongeren durven dan soms meer omdat ze geen reacties zien of zijn grover in hun taalgebruik. Maar leer hen respect te hebben voor anderen en anderen te behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden.
 • Maak uw kind ervan bewust dat niet alles wat online staat betrouwbaar is. Kinderen gaan er vaak vanuit dat alles wat op internet staat, waar is. Zorg ervoor dat ze kritisch blijven.
 • Voor praktische tips over de digitale wereld van uw kinderen kunt u de animatievideo 'De digitale wereld van uw kinderen' bekijken. Ook kunt u de bijbehorende informatieleaflets lezen over bijvoorbeeld Privacy op social media sites, afspreken met vreemden en gamen op internet. De video en leaflets zijn ontwikkeld door European Schoolnet, samen met Liberty Global.
 • Voor al uw opvoedvragen rondom (nieuwe) media en kinderen kunt u terecht op Mediaopvoeding.
 • Beveilig de computer waar uw kind gebruik van maakt. Kijk voor meer informatie bij Computerbeveiliging op deze website.

 

Geschikte inhoud en filtering

Geschikte inhoud en filtering

 • Kies de media die inhoudelijk passen bij de leeftijd van uw kind. Iedere leeftijdsfase heeft zijn eigen kenmerken; laat tv-programma’s, apps, games of websites daarop aansluiten. De Kijkwijzer voor televisieprogramma’s en PEGI voor games geven leeftijdsclassificaties aan. Deze classificatie geeft aan dat bepaalde inhoud van het televisieprogramma of de game schadelijk kan zijn voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Maar let op, de classificatie zegt niets over de geschiktheid: dat er geen schadelijke inhoud in een taalkennisspel zit, en dit spel daardoor het label 3+ (voor leeftijd vanaf 3 jaar) heeft meegekregen, wil niet zeggen dat dit dan ook een geschikte game is voor uw kind van 3 dat niet kan lezen. De website Mediasmarties geeft een overzicht geschikte spellen, programma’s, app’s en websites per leeftijdscategorie, die aansluiten bij de belevingswereld van uw kind op die leeftijd.
 • Het gratis te downloaden MyBee is een kinderbrowser waarbinnen kinderen veilig kunnen surfen zonder te verdwalen of op verkeerde websites terecht te komen.
 • U kunt er ook voor kiezen een filterprogramma te gebruiken.
  • Google biedt de optie om door SafeSearch de zoekresultaten te filteren op seksueel expliciete inhoud, of  aanstootgevende Youtube video’s te verbergen en voor mobiele telefoons die op Android draaien app’s te filteren. Microsoft biedt ouders Family Safety waarmee ouders kunnen bepalen welke spellen hun kinderen mogen spelen, welke programma's ze mogen gebruiken en welke websites ze mogen bezoeken en wanneer. Voor Windows 7 en Vista, maar ook voor de Xbox en Kinect.
  • Verschillende browsers bieden filtering aan: voor explorer klikt u op “extra”, dan “internetopties”, vervolgens op “inhoud” en daar kunt u aangeven op welke inhoud u wilt filteren.
  • Daarnaast zijn er ook betaalde filterprogramma’s beschikbaar, vaak ook met meer opties als communicatiegeschiedenis opslaan, tijdslot etc.
    

Sociale Media

Sociale Media

 • Maak samen met uw kind een profiel aan op Hyves, Twitter of Facebook. U kunt samen aangeven wie bijvoorbeeld foto’s en berichten mogen bekijken. ‘Alleen voor vrienden’ (of een ‘besloten’ account) is de veiligste optie. Hyves heeft een pagina met informatie voor ouders. Check ook af en toe de vriendenlijst: wie staat daar op en is dat okay?
 • Leer uw kind: wat je online zet, blijft online staan. Zelfs als je denkt dat de informatie weer verwijderd is, is deze informatie veelal toch nog terug te vinden.
 • Bescherm de privacy. Vertel uw kind niet zomaar persoonlijke gegeven als adres, telefoonnummer online te zetten.  En ook de privacy van anderen te respecteren: zet geen gegevens of foto’s van anderen online, zonder hun toestemming.
 • Ook hier geldt weer: behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.
 • Vertel uw kind dat hij nooit zomaar mag afspreken met iemand af die hij/zij online heeft leren kennen. Zeg hem/haar met u te overleggen en altijd iemand mee te nemen.

Brochures en boekjes

Brochures en boekjes

Onderstaande brochures bieden meer informatie over specifieke onderwerpen. U kunt deze hieronder downloaden. Het boekje Digitaal pesten is ook in fysieke vorm te bestellen (tegen verzendkosten).

Digitaal pesten
Pesten is van alle tijden. Bij digitaal pesten of cyberpesten heeft het terrein zich alleen verplaatst naar internet. Veel kinderen hebben ervaring met digitaal pesten. Door het bespreekbaar te maken, kan er meer begrip ontstaan tussen pesters en kinderen die gepest worden. Uiteindelijk kun je door te praten over goed gedrag op internet zorgen dat digitaal pesten niet uit de hand loopt. Dit boekje, bedoeld voor docenten en ouders, helpt daarbij.

Spelend leren: online zijn (4-8 jaar)
Het boekje helpt kleine kinderen spelenderwijs hun eerste stappen te zetten bij het ontwikkelen van hun digivaardigheden en digibewustzijn.

Sociale Media
Geeft niet alleen uitleg over het fenomeen en de belangrijkste sociale media, ook krijgen ouders tips over de wijze waarop zij hun kind het best op internet kunnen begeleiden en welke regels andere ouders hierbij hanteren.

Verliefd op internet (10+)
Deze brochure is bedoeld voor ouders die misschien moeten wennen aan het idee: verkering vragen op MSN of flirten op Hyves. Voor jongeren is het de gewoonste zaak van de wereld.

Verzamelbundel Kinderen en Internet (9-12 jaar)
Brochure bedoeld voor ouders en leerkrachten die zich willen verdiepen in de online leef wereld van kinderen en die willen weten hoe je kinderen in de basisschoolleeftijd het beste kunt begeleiden.

Speciaal onderwijs op internet (10+)
De brochure is bedoeld als basis voor de begeleider en leraar werkzaam in het speciaal onderwijs.

Kinderen en internet (2-8 jaar)
Biedt ouders en leerkrachten handvatten bij de begeleiding van jonge kinderen (2 tot 8 jaar) op internet.

Kinderen en internet (9-12 jaar)
Biedt ouders en leerkrachten handvatten bij de begeleiding van jonge kinderen (9 tot 12 jaar) op internet.

Mijn kind en online video (4-12 jaar)
Hoe vind je dan op internet filmpjes die wel voor kinderen geschikt zijn? En hoe ver ga je zelf met het online zetten van vakantiefilmpjes en optredens van je kinderen?

Mijn puber op youtube (13+ jaar)
Hoe praat met pubers over hun YouTube-gedrag? Ook wordt aandacht besteed aan online privacy en het beheren van je YouTube-account. Maar ook: tips voor het maken van een eigen filmpje en het verspreiden ervan. Hoe word…

Mijn kind mobiel (6-12 jaar)
Brochure bedoeld voor ouders en leerkrachten die zich willen verdiepen in de wereld van kinderen en mobiele telefoon en die willen weten hoe je ze het beste kunt begeleiden.

Mijn puber mobiel (12+)
Brochure bedoeld voor ouders en leerkrachten die zich willen verdiepen in de wereld van pubers en mobiele telefoon en die willen weten hoe je ze het beste kunt begeleiden.

Mijn kind op Hyves (6-12 jaar)
Bedoeld voor ouders en leerkrachten die zich willen verdiepen in de online leefwereld van kinderen, en die willen weten hoe je kinderen in de basisschoolleeftijd het beste kunt begeleiden.

Mijn puber op Hyves (12+ jaar)
Bedoeld voor ouders en leraren die zich willen verdiepen in de online leefwereld van kinderen, en die willen weten hoe je Hyves-tieners het beste kunt begeleiden.

 

Digitaal pesten

Omgaan met digitaal pesten thuis en op school. Lees erover in de brochure Digitaal pesten of kijk in het dossier Digitaal pesten op deze website.

Laatste tweets

Nieuws